суботу, 1 грудня 2018 р.




1 грудня  всесвітній день боротьби  зі СНІДом 

            У всьому світі цього дня  за участю державних, громадських, медичних організацій відбуваються просвітницькі акції та діагностичні заходи, символом яких з 1991 року є Червона стрічка. 
Пов’язане зображення     СНІД/ ВІЛ — важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини, який уражає імунну систему, знижуючи при цьому протидію організму.
    Перші повідомлення про ВІЛ-інфекцію  зафіксовано в США в 1981 році.  За  декілька років ця небеспечна хвороба набула характеру всесвітньої епідемії, яка охопила населення  практично усіх країн.
     Сам по собі СНІД не є смертельним, але  його вірус в організмі впливає на імунну систему так, що навіть простий нежить може призвести до смерті людини.
            В Україні епідемія ВІЛ- інфекції розпочалася у 1995 році, коли вірус імунодифіциту людини потрапив у серидовище споживачів ін'єкційних наркотиків. За даними МОЗ на сьогодні  в Україні зафіксовано близько 230 тис. випадків захворювання і тільки 130 тис. перебувають на обліку.
              З метою відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у  Центральній бібліотеці підготовленно підбірку літератури  на тему: " СНІД - глобальна проблема нашого часу" відповідного тематичного спрямування. Представлені видання розповідають про історію виникнення ВІЛ/СНІДу, шляхи його поширення, інформують про заходи профілактики щодо запобігання інфекції, аналізують шляхи вдосконалення інституційного забезпечення державно-громадської співпраці у сфері протидії поширенню ВІЛ-іфекції в Україні.






Немає коментарів:

Дописати коментар