четвер, 15 січня 2015 р.

        Збережімо народні традиції

14 січня ми відзначаємо друге свято Різдвяного циклу свят -  Василя Великого чи Старий Новий рік.  Церковні джерела характеризують Василя як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Саме йому належить вислів: “Скільки віднімеш від тіла, стільки додаси сили душі”.

Василя Великого вважали покровителем землеробства, І саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям. Цього дня діти прокидаються дуже рано, бо в них важлива справа — посівати треба. Народна традиція велить посівати спочатку в рідній оселі, а вже потім іти до чужих людей:—  На здоров'я, на щастя, на Новий рік, щоб усе родило краще, ніж торік, — жито, пшениця, усяка пашниця... Дай, Боже! Батьки дякують дитині за побажання щастя, обдаровують її грішми:—  Ось тобі грош — будь завжди хорош! Потім дитина йде посівати до найближчих родичів і найкращих друзів. Цієї ночі за старих часів у двері стукати не прийнято було, бо люди не замикалися — посівальників ждали. Прослухавши посівальну пісеньку, люди дякували посівальникові й обдаровували його грішми й солодощами. І так діти посівають майже до обіду. Коли ж родина сідає обідати, батько сина пригощає чарівним пирогом. Вважається, що згадка про цей пиріг допоможе за потреби відшукати потрібну дорогу, коли заблукаєш. 


1 коментар:

  1. Як цікаво !. Дуже корисна для батьків інформація. Хотілося б додати: ввечері на Щедрий вечір щедрують лише дівчатка, вранці 14 січня посівають хлопці, і тільки хлопці!

    ВідповістиВидалити