понеділок, 27 липня 2020 р.


28 липня в Україні щорічно відзначається державна пам’ятна дата – День хрещення Київської Русі. Саме цього дня Православна Церква вшановує пам'ять Святого Рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі, одного із засновників і покровителів нашої державності.
Святий рівноапостольний князь Володимир Великий 1032 роки тому ухвалив доленосне рішення – охрестити Русь-Україну. У 988 році він захопив візантійське місто Корсунь і, погрожуючи піти війною на Константинополь, зажадав у дружини сестру візантійського імператора Анну. Він отримав згоду при умові, що пройде обряд хрещення, і прийняв умови. Цього ж року Володимир разом зі своїм військом пройшов обряд хрещення, отримавши ім'я Василь, та одружився з Анною. Князь Володимир не тільки сам навернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Місце, де були хрещені діти Володимира Великого в Києві, до цих пір називається Хрещатиком. Святе Хрещення прийняли після Києва жителі Луцька, Володимира-Волинського, Чернігова і інших міст. Хрещення Русі супроводжувалось утвердженням церковної ієрархії - в Києві було створено митрополію Константинопольського патріархату, а в Новгороді, Білгороді, Переяславі та Чернігові - єпархії, що сприяло поширенню грамотності на Русі.
 Офіційним державним святом День Хрещення Київської Русі — 28 липня — став згідно з указом Президента України Віктора Ющенка у 2008 році. Слід додати, що 28 липня вважається днем смерті Князя Володимира, а саме хрещення найбільш ймовірно відбулося 14 серпня (за новим стилем).
  В Центральній бібліотеці Прилісненської сільської ради розгорнута тематично-інформаційна полиця «Хрещення Київської Русі» на якій представлена література про становлення християнства на українській землі, про державного діяча Володимира Великого. Вона присвячена цим пам’ятним подіям, що поклали початок утвердження християнства, як державної релігії та вшанування пам’яті величної постаті Володимира Великого.





Свято Хрещення давньої України нагадує нам про одвічні християнські цінності – правду, добро, милосердя, любов до ближнього. Потужний потенціал християнства дав імпульс для єдності. Памятаймо, що лише разом ми зможемо розбудувати вільну європейську демократичну Україну.

Немає коментарів:

Дописати коментар