понеділок, 15 липня 2024 р.

 

         

                 15 липня Україна відзначає День Державності.

     Його запровадили з ініціативи президента, як нагадування про витоки України і приурочили до Дня хрещення Київської Русі та пам’яті князя Володимира Великого.

     Свято відзначають всього втретє, а воно вже встигло змінити свою дату. Оскільки символічно становлення української державності пов’язують зі становленням християнства як домінуючої релігії та культурного вектору Русі, воно співпадає зі вшануванням пам’яті Володимира Великого, який і обрав цей шлях. Цей історичний діяч канонізований церквою, тож вшановують його як святого. Так День Державності отримав прив’язку до церковного календаря.

В Українському інституті національної пам’яті наголошують, хрещення Русі і встановлення християнства у 988 році як державної релігії стало цивілізаційним вибором для нашої країни. Україні християнство передалося у спадок разом із культурою та традиціями Русі. Тож саме зі вшануванням цього історичного моменту пов’язаний День Державності аби нагадувати про тяглість та спадкоємність України.

Хоча День Державності приурочений до Дня хрещення Русі, у це свято згадуємо всі етапи державотворення та людей, без яких Україна не сталася б як держава.

Київська Русь та Володимир Великий заклали фундамент держави з європейським вектором розвитку культурно-релігійного простору, розбудову якого продовжили Галицько-Волинське князівство, козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна.

 

З нагоди Дня Української Державності у бібліотеці та Будинку культури села Прилісне відбулася година державності  «Українська державність: етапи становлення» в якій взяли участь випускники  ОЗЗСО «Прилісненський ліцей» .

 

Також для користувачів у бібліотеці діє книжкова виставка «Від Київської Русі до сучасної України», де представлена література, яка розповідає про історію України, історію християнства в Україні та про цікаві факти державотворення України!

 

День Української Державності - це можливість для кожного українця згадати історію своєї країни, повну боротьбу за незалежність, єдність та щасливе життя. Цінуємо те, за що боролися наші предки, пам’ятаємо всіх, хто загинув у цій боротьбі, будуємо майбутнє, в якому нам самим хотілося б жити. Вітаємо кожного українця з його святом, з Днем Української Державності!









Немає коментарів:

Дописати коментар